Wat is intertrigo?

Intertrigo is de medische term voor wat in de volksmond smetplekken wordt genoemd. Daarbij ontstaat er roodheid en irritatie in de lichaamsplooien zoals de liezen, de buikplooi, en onder de borsten. Het komt vooral voor bij mensen met overgewicht, omdat de plooien daarbij dieper zijn. Ook patiënten met suikerziekte en patiënten die langdurig bedlegerig zijn kunnen intertrigo klachten ontwikkelen. 
 

Verschijnselen en oorzaken

Een oudere huid kan moeilijker weerstand bieden aan inwerking van externe invloeden (bijv. urine bij incontinentie of transpiratie tussen de huidlagen). Plekken waar dit kan gebeuren zijn de liezen, buikplooien, onder borsten, tussen billen. Bij intertrigo is de huid roder dan de omliggende huid, glanzend en/of vochtig. De plekken zijn meestal aan elkaar gespiegeld, op basis van de op elkaar liggende huidlagen en zijn verweekt.  Het gebied is pijnlijk of branderig en kan jeuk geven. 

Intertrigo ruikt onaangenaam.

Er zijn 3 verschijningsvormen:

  • Smetten

Kenmerkt zich door een licht rode, intacte huid tot een felrode, glanzende, intacte huid. De zorgvrager kan klagen over jeuk en een schrijnend/branderig gevoel.

  • Smetten met een nattende huid

Kenmerkt zich door een felrode, nattende en kapotte (erosieve) huid en verweking (maceratie). De zorgvrager kan klagen over jeuk en een schrijnend/branderig gevoel. Er kan een scherpe rode wondlijn (fissuur) zichtbaar zijn op de breuklijn van de ene helft van de huidplooi en de andere helft.

  • Smetten met een geïnfecteerde huid

Naast de kenmerken van smetten zoals hiervoor beschreven kunnen een of meerdere van de volgende klinische verschijnselen zichtbaar zijn: pustels (puistjes), natten, geel/groen exsudaat, randschilfering, satelliet laesies (‘eilandjes voor de kust), felrode huid, pus, korstvorming en een onaangename geur.

  

Lichamelijke begeleiding

Hoe kun je intertrigo voorkomen?

  • Pas huidzorg toe door dagelijks de huidplooien te wassen en goed (deppend) te drogen. Gebruik hierbij geen of een pH-neutrale zeep en zorg ervoor dat je de zeepresten goed afspoelt. Bij incontinentie is het van belang om direct te verschonen, te wassen en te drogen.
  • Voorkom overmatig transpireren door voor een koele omgeving te zorgen en de omgevingstemperatuur te verlagen. Ook kan het dragen van katoenen of ademende kleding helpen.
  • Voorkom huid-op-huid contact door het dragen van ondersteunende kleding.
  • Houd de huidplooien droog door absorberende kleding te dragen en door tussen de huidplooien scheurlinnen of non-woven gaas aan te brengen.

 

Wat kun je doen als intertrigo al zichtbaar is?:

  • Houd de huid vettig
  • Leg contact met de arts, deze zal zeer waarschijnlijk een zalf voor de cliënt voorschrijven

 

Psychische begeleiding

Door de plekken kunnen mensen zich vies gaan voelen en onzeker. Cliënten kunnen zich dingen aan gaan praten waardoor ze niet lekker in hun vel ga zitten. Probeer met de cliënt er over te praten, en maak de cliënt duidelijk dat het niet vies is en dat iedereen dit kan overkomen. Dus stel de cliënt gerust. 

Let goed op dat de cliënt de deur nog uit gaan. Omdat de smetplekken kan leiden tot onzekerheid, willen sommige cliënten zich liever niet buiten vertonen. Let hier goed op en ga anders samen met de cliënt er op uit. 

Verder is het belangrijk om er over te blijven praten. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb