Wat is een longontsteking?

Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes diep in uw longen ontstoken. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Door een longontsteking kunt u benauwd zijn.

Wanneer u inademt, gaat de lucht via uw luchtpijp en de kleine vertakkingen van uw longen naar de longblaasjes. Daar neemt uw lichaam zuurstof op. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen, de bronchiën, en de longblaasjes ontstoken. Meestal is een bacterie de oorzaak, soms een virus. Een combinatie is ook mogelijk. Bij een longontsteking heeft u vaak moeite met ademen. U kunt plotseling erg benauwd worden. Dat kan angstig zijn.

 

Wat zorgt voor benauwdheid?

Uw lichaam probeert de oorzaak van de ontsteking op te ruimen. Daarbij ontstaat slijm. Bij een longontsteking is het slijm vaak dik waardoor u het moeilijk kunt ophoesten. Bovendien kunnen de longblaasjes door de ontsteking en het slijm minder goed zuurstof opnemen. Dat zorgt ervoor dat u benauwd bent.

Je lichaam geeft alles aan, dus luister daar goed naar als je erg moe bent

 

Lichte of zware longontsteking?

Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Dit hangt af van de grootte van de ontsteking. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn. Wanneer beide longen ontstoken zijn, spreken we van een dubbele longontsteking.

 

Oorzaken van een longontsteking

De oorzaak van een longontsteking is een bacterie, een virus of een combinatie daarvan. 

In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak van een longontsteking. Maar ook een virus, schimmel of parasiet kunnen de boosdoener zijn. De precieze oorzaak is vaak niet te achterhalen. De bacterie komt uw lichaam binnen als u inademt. Als uw afweer minder goed werkt, kan deze zorgen voor een ontsteking van uw longblaasjes en het weefsel eromheen. Dat noemen we een longontsteking.

 

De aanmaak van slijm

Het lichaam wil de bacterie of het virus opruimen en reageert hierop met een ontsteking. Hierdoor kan slijm in de longen ontstaan. Dit slijm zorgt ervoor dat zuurstof moeilijker in het bloed kan worden opgenomen. Het slijm en de irritatie in de longen zorgen ervoor dat u gaat hoesten. Dat hoesten is goed, want zo verdwijnt de bacterie of het virus uit het lichaam. Maar het is wel vervelend. Meestal zit de ontsteking in een deel van een long.

Je lichaam geeft alles aan, dus luister daar goed naar als je erg moe bent

 

Wanneer is er meer kans op een longontsteking?

Verschillende dingen vergroten de kans op een longontsteking:

  • Een lage weerstand: een heftige verkoudheid of griep kan overgaan in een longontsteking
  • Leeftijd: mensen jonger dan 10 en ouder dan 55 hebben meer kans op een longontsteking
  • Een blijvende longziekte, zoals astma, COPS en bronchiëctasieën.
  • (Mee)roken: rokers hebben een vier keer zo grote kans op een longontsteking
  • Luchtvervuiling
  • Diabetes
  • Hartproblemen
  • Ondervoeding
  • Inslikken van voorwerpen
  • Verslikken
  • Verlamming of bewusteloosheid
  • Slikstoornissen, bijvoorbeeld bij een spierziekte of na een beroerte

 

Ziek worden van de kou?

Het is een misverstand dat we ziek worden van kou of tocht. Virussen en bacteriën zijn zowel bij koud als warm weer actief. Uw weerstand wordt wel kleiner als uw lichaam afkoelt. Als u natregent en daarna niet snel droge kleren aantrekt, loopt u een grotere kans om ziek te worden. 

 

Lichamelijke begeleiding

Wat kunt u zelf doen tegen een longontsteking?

  • Leg contact met de arts. Die zal een antibiotica voorschrijven. Het is belangrijk om de cliënt de gehele antibiotica kuur af te laten maken.
  • Zorg dat de cliënt genoeg rust krijgt. Zeker wanneer de cliënt koorts heeft en slijm ophoest.
  • Laat de cliënt veel water drinken, vooral als de cliënt koorts heeft.
  • Laat de cliënt niet roken en voorkom meeroken
  • Hoestdrankjes en slijmoplossende middelen versnellen de genezing niet. Ze kunnen wel zorgen dat de cliënt minder hoest waardoor de cliënt beter slaapt.
  • Je kunt zachtjes op de borst kloppen om het slijm los te maken.

 

Hoe lang duurt het herstel?

Bent u gezond dan duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. Hoe lang precies hangt ervan af of de antibiotica aanslaat. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan uw longen. Na een longontsteking kunt u nog wel weken hoesten. Bovendien kan het weken tot maanden duren voordat uw conditie weer op peil is en u weer helemaal de oude bent.

 

Psychische begeleiding

Het is belangrijk dat het bespreekbaar wordt gemaakt voor de cliënt. Soms weet de cliënt niet goed wat er op zijn pad komt, en wat het allemaal met zich mee brengt. Je zorgt dat hij/zij gerust wordt gesteld. Je zorgt dat cliënten op tijd en de hoeveelheid medicijnen pakt. Je bent een luisterend oor voor de cliënt. Je kan zorgen voor afleiding zodat de pijn naar de achtergrond gaat.